Ruimtelijke ordening en planologie bestrijken een breed scala aan onderwerpen, waarvan veel onderwerpen momenteel actueel zijn. Hieronder een greep uit de onderwerpen waar we ons mee bezig houden.
Gedegen ruimtelijk advies is de sleutel tot succesvolle projecten. U heeft ruimtelijk advies nodig bij tal van plannen en activiteiten. Als gemeente of provincie heeft u bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid voor een goede ruimtelijke ordening. Daar komt in de huidige tijd, met een groot aantal uiteenlopende uitdagingen, ontzettend veel bij kijken. Externe kennis en expertise kan u helpen uw beleid mede vorm te geven en plannen (versneld) tot realisatie te brengen.
Als belegger of ontwikkelaar heeft u ook geregeld ruimtelijk advies nodig, in het bijzonder op het gebied waar wij ons in specialiseren: het snijvlak tussen ruimtelijke ordening, vastgoed en projectontwikkeling.
Ook als particulier kan ruimtelijk advies u verder helpen, bijvoorbeeld wanneer u een gebouw wilt bouwen, verbouwen of slopen. Of voor een ander doeleind wilt gebruiken.
Wij beschikken over ervaring vanuit de genoemde invalshoeken, zowel commercieel als maatschappelijk. Voor gedegen ruimtelijk advies kiest u dus voor Bureau Windsteen.
De Omgevingswet bundelt wetten en regels voor activiteiten die effect hebben op onze fysieke leefomgeving. Denk aan belangrijke wetten als de Wet ruimtelijke ordening, waarbij besluiten worden genomen over bijvoorbeeld nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen. De Omgevingswet zelf is al in 2016 aangenomen, maar treedt waarschijnlijk pas halverwege 2022 in werking. Dat komt onder meer omdat het digitale systeem voor bijvoorbeeld het aanvragen van vergunningen nog niet klaar is. Met de komst van deze wet gaat er veel veranderen in het omgevingsrecht. Overheden moeten bijvoorbeeld een omgevingsvisie maken, bestemmingsplannen worden omgevingsplannen, gemeenten krijgen meer beleidsvrijheid en veel (vergunning-)procedures worden korter.
De bouw in Nederland staat voor een behoorlijke krimp in 2023. Het aantal afgegeven afbouwcertificaten die noodzakelijk zijn voor een bouwaanvraag, ligt 20 procent lager dan vorig jaar. Dat blijkt uit de Thermometer Koopwoningen van WoningBouwersNL, een vereniging van woningbouwspecialisten met 190 leden die betrokken zijn bij 80 procent van de nieuwbouw in Nederland.
Dit jaar komen er 71.000 nieuwbouwwoningen bij; de verwachting is dat de teller voor 2023 onder de 60.000 blijft steken.
Dat is geen goed nieuws voor het kabinet. Om de problemen op de huizenmarkt aan te pakken kondigde het kabinet in 2021 aan dat er in 10 jaar tijd 1 miljoen woningen bij moeten komen. Dat komt neer op gemiddeld 100.000 nieuwe woningen per jaar.
Bedrijvigheid, bouw, en ontwikkeling staat in Nederland altijd in verband met milieu, ruimtelijke ordening en natuur, in één woord: de omgeving. Bedrijvigheid, bouw en ontwikkeling moet passen in de omgeving zonder deze onaanvaardbaar te hinderen of te schaden, maar ook zonder dat de omgeving ontwikkeling en bedrijvigheid onnodig beperkt. Bodem, luchtkwaliteit, geluid, geur, veiligheid, fauna, flora, archeologie, natuurhistorie: al deze aspecten van het (leef)milieu bepalen, naast economische belangen de ordening van de ruimte.
De energietransitie is in volle gang. De wereld van opwekking, vraag en aanbod en transport van energie van A naar B verandert de komende decennia op grote schaal. En de ruimtelijke inpassing en effecten op de omgeving veranderen mee. Dit zorg voor complexe projecten in complexe omgevingen en gebieden. In de afgelopen jaren hebben we ruime ervaring opgedaan in deze wereld van de zogenaamde energieplanologie.
Onder de Omgevingswet zijn verschillende mogelijkheden, van omgevingsvergunning tot projectbesluit, om energieprojecten uit te voeren. Een deskundige voorbereiding, strategisch advies en heldere begeleiding maken het verschil bij deze vaak intensieve en soms moeilijk voorspelbare trajecten.
De bouwvrijstelling stikstof voldoet niet aan het Europese natuurbeschermingsrecht. Raad van State kwam daardoor op 2 november 2022 tot de conclusie dat de bouwvrijstelling niet gebruikt mag worden bij bouwprojecten. Hoewel de bouwvrijstelling daarmee van tafel is, betekent dat volgens Raad van State niet dat er nu een algehele bouwstop geldt. Net als in de situatie vóórdat de bouwvrijstelling werd ingevoerd, blijft het mogelijk om per project onderzoek te doen naar de mogelijke gevolgen van de uitstoot van stikstof.
Social Media